Kablosuz Ağ Sinyalini Arttırmak, Kablosuz Ağ Standartları

Network Tipleri ve Kurulumları

Moderatör: Tardigrada

Cevapla
quaint
Genel Yetkili Adayı
Mesajlar: 188
Kayıt: 11 Tem 2009 19:46
İletişim:

Kablosuz Ağ Sinyalini Arttırmak, Kablosuz Ağ Standartları

Mesaj gönderen quaint »

25
Kablosuz Ağ Sinyalini Arttırmak, Kablosuz Ağ Standartları ve Kanallar
Bu sayfayı bas
25 Ağustos 2011
.Kablosuz ağ sinyal gücünü basit değişikliklerle nasıl arttıracağınız hakkında kısa ve genel öneriler vermek ayrıca şu 802.11 b/g/n standartları hakkında bilgi vermek istiyorum.

Günümüzde wireless bağlantılar çok fazla yaygınlaştı. Bunun sebebi insanların daha çok laptoplara yönelmesi, evlerinde bile olsa istediği herhangi bir noktada internete bağlanabilmek istemesi, kablosuz bağlantılarının hızının çoğu kişi için yeterli olması ayrıca artık cep telefonlarından tutun televizyonlara kadar bir çok elektronik cihazında kablosuz ağ bağlantısını kullanarak kapsama alanındaki kablosuz ağları kullanarak kolayca internete bağlanabilmesi ve birbirleriyle haberleşebilmesi.


Standartlar
Günümüzde kullandığımız bir çok kablosuz ağ standardı IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers – Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) adı verilen elektrik, elektronik, bilgisayar, otomasyon, telekomünikasyon ve diğer birçok alanda, mühendislik teori ve uygulamalarının gelişimi için çalışan, kar amacı olmayan, dünyada önde gelen teknik organizasyon tarafından hazırlanmıştır.

IEEE 802.11a-1999 (802.11a):

5 Ghz bandını kullanarak 54 Mbit/s hızında aktarım yapılmasını sağlayan bir standart. Dış mekanda yaklaşık 100 metre. İç mekanda yaklaşık 13 metre.

IEEE 802.11b-1999 (802.11b):

2.4 Ghz bandını kullanarak 11 Mbit/s hızında aktarım yapılmasını sağlayan bir standart. Dış mekanda yaklaşık 110 metre. İç mekanda yaklaşık 35 metre.

IEEE 802.11g-2003 (802.11g):

2.4 Ghz bandını kullanrak 54 Mbit/s hızında aktarım yapılmasını sağlayan bir standart. Dış mekanda yaklaşık 110 metre. İç mekanda yaklaşık 35 metre.

IEEE 802.11n-2009 (802.11n):

2.4 Ghz ve/veya 5 Ghz bandını kullanarak 54-600 Mbit/s hızında aktarım yapılmasını sağlayan bir standart. Dış mekanda yaklaşık 250 metre. İç mekanda yaklaşık 70 metre.

Günümüzde n standardı oldukça hızlı yayıldı. Çünkü gün geçtikçe daha geniş alandan kablosuz interenete erişim ve daha yüksek hız ihtiyaçları doğuyor. Hatta bahsettiğim standartlar bile şu an ihtiyaçları tam olarak karşılayabilmiş midir tartışılır.

Kablosuz Ağ Kanalları:

Kablosuz ağ kanalları bandın çeşitli genişliklere bölünmesi sayesinde ortaya çıktı. Örneğin 2.4-2.4835 GHz bandı her birinin genişliği 22 MHz olan 13 ayrı kanala bölünmüş.

Kablosuz Internet Sinyal Gücünü Arttırma
Wireless ağınızınız çekim alanını ya da sinyal gücünü arttırmak için yapmanız gereken basit bir kaç adım var.

Doğru Konumlama

Kablosuz modeminizi ve kablosuz alıcınızı doğru konumlayın. Doğru konumlamadan kastım örneğin modemin erişim sağlanacak yerin ortasında olması erişim alanını önemli ölçüde arttıracaktır. Sinyal kalitesini düşüren önemli bir etmen de katı cisimlerdir. Örneğin duvarlar. Bunun dışında diğer elektronik cihazlar da girişime sebep olabilir. Bunun için modeminiz için doğru konumu seçmeniz önemlidir. Yatay konum dışında dikey konum da önemlidir. Odanın alt kısımlarda sinyali engelleyecek daha fazla eşya ve cihaz vardır. Bu yüzden bazıları modemi tavana yakın bir pozisyona asarak anteninin uygun şekilde size yönlendirmenizi önerirler.

Diğer Elektronik Cihazlar

Elektromanyetik dalgalar birbirlerini kolayca etkiler; özellikle de aynı bant aralığında çalışan cihazlar. Kablosuz ağınızla etkileşime girebilecek cihazları modeminizden uzak tutmakta fayda var. Örneğin mikrodalga fırın, telsiz telefonlar, bluetooth cihazlar gibi etkileşim olasılığı bulunan cihazlar sinyal kalitesini düşürebilir.

Yoğunluk

Aynı anda onlarca kişinin kablosuz ağı kullandığını düşünün. Aynı kablosuz ağı dışında çevrenizdeki diğer kablosuz ağlar da sizi etkiler. Aynı bant genişliğinde çalışan kablosuz modemler birbirleriyle etkileşime girerek bağlantı sorunlarına yol açabilirler. Burada devreye kanallar giriyor. Her modemin ayarları farklı olduğu için tam olarak nasıl yapılacağı hakkında kesin bilgi veremeyecek olsam da modeminizin yönetim paneline girerek kanal ayarını değiştirebilirsiniz. Tespitlerim sonucu ülkemizde en çok kanal 11 kullanılıyor. 1. ya da 6. kanala geçerek etkileşimi azaltabilirsiniz. Bu değişikliği modeminizin web arayüzüne girerek yapabilirsiniz. Genellikle http://192.168.2.1 ya da http://192.168.1.1 adreslerinden modem web arayüzüne giriş yapılabiliyor. Önceden tanımlı erişim adresi, kullanıcı adı ya da şifre için modeminizin kullanım kılavuzunu gözden geçirmenizde fayda var. Bazı ülkelerde belirli kanalların kullanımı yasaklı olabilir.

Modem ve Diğer Cihazlar için Firmware, Sürücü ve Yazılım Güncellemeleri
Açıkçası sadece yazılım güncelleyerek kablosuz ağ sinyal kalitesinde artış sağlayabilir ve ağa bağlanmama, sürekli kopma gibi bir çok temel ağ probleminin üstesinden gelebilirsiniz.

Firmware güncellemesi, cihaz piyasaya çıktıktan sonra üreticinin cihazın çalışmasını sağlayan yazılımı güncelleyerek performans artışı sağlaması ya da hataları gidermesi sonucu oluşan yeni güncelleme olarak tanımlanabilir. Firmware güncelleme işlemi marka ve modeminize bağlı olarak değişebileceği için kesin olarak şu şekilde yapılır diyemeyeceğim. Ancak modeminizin üreticisinin internet sitesine girerek modelinizi bulun ve teknik destek/indirmeler altındaki sürücü ve yazılım güncellemelerini indirin şeklinde açıklayabilirim. İndirdiğiniz yazılımı modemin web arayüzünden (Genellikle http://192.168.2.1 ya da http://192.168.1.1 adreslerinden modem web arayüzüne giriş yapılabiliyor. Önceden tanımlı erişim adresi, kullanıcı adı ya da şifre için modeminizin kullanım kılavuzunu gözden geçirmenizde fayda var.) kolayca yükleyebileceğiniz gibi bazı yazılım güncelleştirmeleri için üreticiler özel olarak Windows ortamında güncellemeye yarayan araçlar hazırlamış olabilirler. Kısacası üreticinizin web sitesini ve ürün kılavuzundaki firmware veya yazılım güncelleme bölümünü incelemenizde fayda var.

Sadece modem değil diğer kablosuz cihazların da güncellemeleri olabilir. Örneğin dizüstü bilgisayarınızda bulunan kablosuz ağ kartının da firmware ya da sürücü güncellemesi olabilir. Bunun için öncelikle bilgisayarınızın üreticisinin sitesinden laptopunuzu bulup destek/indirmeler bölümünden son sürücüyü indirip kurmanızı tavsiye ederim. Hatta kablosuz ağ kartınızın üreticisinin sitesinde girerek de güncelleme yapabilmeniz mümkün. (Genelde kartın üreticisinin sitesinde daha güncel firmware ve sürücüler bulunur.)

Örneğin telefonunuzla internete bağlanıyorsanız, telefonunuzun firmware güncellemelerini de yapın. Bir çok üretici cihazlarının sonradan daha performanslı çalışmasını sağlayan ve hataların düzeltildiği güncellemeleri yayınlarlar. Bu güncellemeleri yükleyerek hem ağ performansının artmasını sağlayabilir hem de kopma, bağlanmama gibi sorunları çözebilirsiniz.

Bir netbook bilgisayarda sadece kablosuz ağ kartı sürücünü güncelleyerek bilgisayarın bulabileceği ve bağlanabileceği ağların sayısında önemli bir artış olduğuna şahit oldum. Yine çevremde internet bağlantısının sürekli kopmasından tutun sitelerde doğrulama kodlarının görüntülenmemesine kadar bir çok sorunu modem firmwaresini güncelleyerek çözebildim. O yüzden cihazların yazılımını güncelleme belki de buradaki en önemli tavsiyelerden biri.

Ağı Genişletmekte Diğer Çözümler
Bazı alanlar oldukça büyüktür. Bu alanlar için sinyal kalitesini arttırmak adına tekrarlayıcı cihazlar kullanılması ya da ayrı bir modem ve hat alınması mantıklı olabilir.
.

“Network Tipleri ve Kurulumları” sayfasına dön