İlk C Programı

Moderatör: yashin

Kullanıcı avatarı
bestboy
Site Yöneticisi
Mesajlar: 9
Kayıt: 30 Eyl 2009 22:38
İletişim:

İlk C Programı

Mesaj gönderen bestboy »

İlk C Programı

Program 1.1 de verilen C programı derlendikten sonra, ekrana 'Merhaba Dünya!' yazısını basan yalın bir C programıdır. Satır başlarına yerleştirilen 1:, 2: 3: ... rakamlarının yazılmasına gerek yoktur. Bu rakamlar sadece daha sonra program ile ilgili açıklama yapılırken, ilgili satırda bulunan kodlar izah edilirken kullanılacaktır. Bu programın bilgisayarda ilk.c adı ile kaydedilmiştir.

Program 1.1: Derlendikten sonra ekrana 'Merhaba Dünya!' yazar
/* ilk.c: ilk C programi */
#include <stdio.h>

main()
{
printf("Merhaba Dünya!\n");
}



/* ... */
Programda, 1. satırda /* ... */ sembolleri görülmektedir. Bu ifadeler arasında yazılan herhangi bir metin, işlem vb. satırlar, derleyici tarafından işlenmez (değerlendirilmez). Yani /* */ ifadeleri açıklama operatörüdür.
NOT
Açıklama operatörü olarak C++ tarzı iki-bölü (//) de kullanılmaktadır. Günümüzde birçok C derleyicisi // operatörünü desteklemektedir. Bu operatörü kullanmadan önce derleyicinizin bu operatörü desteklediğinden emin olun.

/*
Bu satırlar derleyici tarafından
değerlendirilmez. Ayrıca programın C tarzı
çalışma hızını da değiştirmez.
*/

// Bu satırlar derleyici tarafından
// değerlendirilmez. Ayrıca programın C++ tarzı
// çalışma hızını da değiştirmez.





#include <stdio.h>
2. satırdaki #include deyimi, programda eklenecek olan başlık dosyanını işaret eder. Bu örnekte verilen başlık dosyası (header file) stdio.h dir. #include <stdio.h> ifadesi stdio.h dosyasının derleme işlemine dahil edileceğini anlatır[1]-[2]. Bu dosyalardan, Bölüm 20'de tekrar bahsedilecektir.

main()
4. satırdaki main() özel bir fonksiyondur. Ana program bu dosyada saklanıyor anlamındadır. Programın yürütülmesine bu fonksiyondan başlanır. Dolayısıyla her C programında bir tane main() adlı fonksiyon olmalıdır.

printf()
6. satırdaki printf() standart kütüphane bulunan ekrana formatlı bilgi yazdırma fonksiyondur. stdio.h dosyası bu fonksiyonu kullanmak için program başına ilave edilmiştir. Aşağıda printf() fonksiyonunun basit kullanımı gösterilmiştir.

Örnek kullanım şekli Ekranda yazılacak ifade
printf("Element: Aluminyum"); Element: Aluminyum
printf("Atom numarası = %d",13); Atom numarası = 13
printf("Yoğunluk = %f g/cm3",2.7); Yoğunluk = 2.7 g/cm3
printf("Erime noktası = %f derece",660.32); Erime noktası = 660.32 derece

“C” sayfasına dön