Keman Nasıl Yapılır?

Faydalı Bilgileri Bulabileceğiniz Bölüm
Cevapla
kbakcaoglu
Genel Yetkili Adayı
Mesajlar: 321
Kayıt: 10 May 2013 00:01
İletişim:

Keman Nasıl Yapılır?

Mesaj gönderen kbakcaoglu »


Aslında keman bir rezonans kutusudur. Bir kol, dört tel ve telleri tutan parçalardan meyda­na gelmiş, basit yapılı bir çalgıdır. Yay­lı sazların kralı sayılan bu harikulade sesli enstrüman, bugünkü mükemmel­liğine, çalgı yapımcılarının yüzyıllar süren çabalarıyla kavuşmuştur. Keman, yetmiş kadar tahtadan parçanın bir ara­ya gelmesiyle yapılır.



Resim


Aletin tamamı, koruyucu bir vernikle cilalanmıştır. Rezonans kutusunun üst kısmını, çam­dan yapılmış bir armoni tablası (Kema­nın titreşen organı olan bu parçanın ya­pımına en elverişli çam, Fransa’nın Savoie bölgesinde, İsviçre’de ve İtalya’­da yetişir), alt kısmını da akçaağaçtan yapılmış dip tablası meydana getirir. Bu tablaların her ikisi de, keman çalın­dığı sırada, tellerin dayandığı keman köprüsüne binen 10 – 12 kiloluk ba­sınca direnebilsinler diye, bombeli yapıl­mıştır.



Resim



Kemanın üst ve dip tablalarını birleş­tiren kasnak tahtaları da yine akçaağaç­tan olup her iki yanda üçer tanedir. Kemanın gövdesinin her iki yanı, ke­man yayının geçmesine imkan verecek şekilde içe doğru kavislidir. Armoni tablasının üzerinde, köprünün iki yanında, S biçiminde, simetrik iki oyuk bulunur.



Resim




Teller, bir yandan, kemanın aşağı kıs­mındaki sapa, öbür yandan kulaklara bağlıdır. Kolun süslü bir kıvrım halin­de sona eren uç bölümüne yerleştirilmiş olan kulaklar, bükülmek suretiyle tel­lerin gerilmesine ve kemanın ayarının yapılmasına yararlar.



Resim



Kemanın ses niteliği bakımından çok önemli iki parçasından daha söz edelim:

Köprünün altına, armoni tablasıyla dip tablası arasına yerleştirilmiş olan, silin­dir biçimindeki bir çam çubuğundan ibaret köprü direği; armoni tablasının altına, köprünün sol ayağı hizasına yerleştirilmiş olan armoni plakası. Keman yayı da belirli kurallara göre yapılmıştır. Yayın kiriş kısmı, 120 – 150 at kılının birleştirilmesiyle elde edilir. Kirişin tellere iyice yapışması için, reçinelenmesi gerekir. Keman yapımında İtalyanlar, Alman­lar ve Fransızlar ön sırayı almışlardır. Cremona’lı (İtalya) Antonio Stradivari (1644-1737) dünyanın gelmiş geç­miş en büyük keman yapımcısıdır.




Resim

“Nasıl Olur? Nasıl Yapılır?” sayfasına dön