Eşyaları Kolalamada Kullanılan Maddeler ve Uygulamadan Örnek

Her telden.Hayata dair herşey.Kendinizi ifade edin.

Moderatör: Tardigrada

Cevapla
quaint
Genel Yetkili Adayı
Mesajlar: 188
Kayıt: 11 Tem 2009 19:46
İletişim:

Eşyaları Kolalamada Kullanılan Maddeler ve Uygulamadan Örnek

Mesaj gönderen quaint »

Eşyaları Kolalamada Kullanılan Maddeler ve Uygulamadan Örnekler

Elde edildiği ham madde kaynağına göre kola çeşitleri üç grupta toplanabilir.

Kola çeşitleri

Bitkisel Kolalar ve Uygulanması (Nişastalı Kolalar)

Bitkisel kolalar buğday, pirinç, mısır gibi nişasta bakımından zengin olan bitkilerden elde edilen nişastalı kolalardır. Beyaz toz halinde elde edilen nişasta, çiğ ya da pişirilerek hazırlanır ve kullanılır. Pirinç kolası beyaz renkli, pamukludan yapılmış eşyaların, patates kolası krem renkli kumaşların kolalanmasında kullanılır. Arap zamkı ve ağaçlardan elde edilen reçineler kahverenginin tonlarında, sarı ve krem rengi oldukları için, beyaz eşyaların kolalanmasında kullanılmaz. Eşya üzerinde leke bırakabilir. Sarı ve krem renkli eşyaların kolalanmasında kullanılır.

Pirinç Kolasının Hazırlanması ve Uygulanması

Eşyaya düzgün bir satıh kazandırmak veya form, şekil, biçim verilmek istendiğinde çiğ olarak, daha yumuşak dökümlü bir görünüm istendiğinde pişmiş olarak kullanılır. Çiğ kolanın hazırlanması ve uygulanmasında aşağıdaki sıranın takip edilmesi önerilir.
– Kolalanacak eşyayı yıkayıp temizleyiniz,
– Eşyayı alacak büyüklükte emaye bir kaba temiz su doldurunuz,
– Cam veya porselen küçük bir kâsede kola maddesini bir miktar su ile eritiniz,
– Eriyen kolayı emaye kaptaki suyun içine ilave ederek karıştırınız,
– Temizlenen eşyayı nemli iken kolalı suya hatırınız,
– Eşyayı kolalı suyun içinde birkaç kez alt-üst ederek ve avuç içinde ovalayarak eşyanın kolayı emmesini sağlayınız,
– Eşyayı sıkarak çıkarınız, silkeleyiniz ve nemli hale gelinceye kadar kurumasını bekleyiniz,

Eşyayı önce tersinden sonra yüzünden ütüleyerek kurutunuz. Ütülenmeden kurutulması gereken dantel, fırfır, volan, oya vb. Eşyalara kuruma esnasında elle şekil veriniz veya varsa kalıba geçirerek (eldiven, şapka kalıbı vb.) kurutunuz.

Kolalı eşya dikkatli ütülenmelidir

Pişmiş Kolanın Hazırlanması ve Uygulanması

Pişmiş kola, yapına çiçek yapımında, jüpon, etek elbise dantellerinin, yatak takımlarının kolalanmasında kullanılır. Çiğ kolaya göre daha yumuşak, parlak ve dökümlü bir hava verir. Pişmiş kolanın hazırlanması ve uygulanmasında aşağıdaki sıra takip edilebilir.
– Kolalanacak eşyaya yetecek miktarda suyu emaye bir kapla ateşe koyunuz,
– Ortalama 2 lt su için 1 çorba kasığı sabun rendesi hesabıyla ölçülü sabun rendesini küvetteki suya ilave ediniz,
– Bir kahve kaşığı boraks ilave ediniz,
– Suyu sabun rendesi eriyinceye kadar karıştırınız,
– Kolalanacak eşyanın büyüklüğüne yetecek miktardaki kolayı, soğuk su ile bir kâsede eritiniz,
– Eriyen kolayı kaynayan sabunlu suya yavaş yavaş karıştırarak ilave ediniz,
– Birkaç dakika kaynadıktan sonra ateşten alınız,
– Ilık hale gelinceye kadar ara sıra karıştırınız,
– Önceden yıkanıp temizlenmiş eşyayı nemli iken kolalı suya hatırınız,
– Eşyayı alt üst ederek ve avuç arasında ovuşturarak kolayı emmesini sağlayınız,
– Eşyayı sıkarak kolalı sudan çıkarınız, silkeleyiniz ve nemli hale gelinceye kadar kurutunuz,
– Nemli iken önce tersinden, sonra yüzünden ütüleyiniz.

Gelinlikte kola uygulaması

Reçine Kolasının Hazırlanışı ve Uygulanması

Bazı ağaçlardan elde edilen reçine kolasının hazırlanmasında sırası ile aşağıdaki işlemler yapılmalıdır.
– Kola maddesini toz ve kirlerinden arındırmak için soğuk su ile yıkayınız,
– Küçük cam bir kâsede ılık su ile eritiniz,
– Eşyanın büyüklüğüne uygun emaye bir küvete ılık su koyunuz (ortalama30 °C),
– Kâsede eritilen zamkı küvetteki suya ilave ediniz (gerekiyorsa tülbentten süzünüz),
– Yıkanıp temizlenmiş eşyayı nemli halde iken kolalı suya hatırınız,
– Birkaç defa alt üst ettikten sonra eşyayı sıkarak çıkarınız,
– Nemli hale gelinceye kadar kurutunuz,
– Eşyayı önce tersinden sonra yüzünden ütüleyiniz.

Hayvansal Kolalar ve Uygulanması

Protein bakımından zengin olan yumurtanın akı ve hayvan kemiklerinin kaynatılması ile elde edilen jelatin, esas olarak besin maddesi olmakla beraber pıhtılaşma özelliklerinden dolayı kıvam verici olarak da kullanılırlar.

Yumurta Akı Kolası

Yumurta akı ütülenmesi çok zor, hatta mümkün olmayan iğne oyası, mekik oyası, dantel vb. işlemeli eşyaların, aksesuarların kolalanmasında kullanılır. Yumurta akı kolasının uygulanmasında aşağıda verilen sıra takip edilebilir.
– Bir masa üzerine (tercihen beyaz veya renk vermeyen) temiz bir örtü 2-3 kat halinde yayınız,
– Kolalanacak eşyanın büyüklüğüne göre 1-2 yumurtanın akını cam bir kâseye koyunuz,
– Çatalla yumurta aklarını hafifçe çırparak sulanmasını sağlayınız (yumurta akları kendi rengini korumuş, süt beyazı rengine dönüşmemiş olmalıdır).
– Kolalanacak eşyayı hazırlanan masanın üzerine tersinden yayınız. Gerekiyorsa toplu iğne ile tutturunuz,
– Küçük bir fırça, temiz bir kumaş parçası yardımı ile yumurta akı kolalanacak eşyanın üzerine sürünüz ve kurumaya bırakınız. Kuruma esnasında zaman zaman parmak uçları ile şekil verebilirsiniz.

Jelatin Kolası

Jelatin, piyasada toz veya plakalar halinde satılan krem renkli bir maddedir. Bu nedenle beyaz eşyaların kolalanmasında tercih edilmez. Açık sarı, krem renkli, ince tül, organze, dantel ve işlemeli örtüler için uygundur.
Jelatin kolasının uygulanmasında aşağıdaki işlem sırası önerilebilir.
– Eşyayı alacak büyüklükte (tercihen emaye) bir küvete ılık su koyunuz,
– Suyun içine tabaka veya toz halindeki jelatin ilave edip eritiniz (ortalama 1 litre su için 1 tabaka veya 1 tatlı kaşığı toz jelatin),
– Kolalanacak eşya yıkandıktan sonra nemli iken açık olarak jelatin eriyiğine hatırınız,
– Eşyayı küvetin içerisinde alt üst ederek her tarafının kolalı suyla temas etmesini sağlayınız,
– Eşyayı (iki avuç arasında sıkıştırarak) sıkarak 2-3 katlı beyaz veya renk vermeyen bir örtü üzerine tersinden yayınız,
– Özellikle dantel örtüleri kuruma esnasında şekillerinin bozulmaması için toplu iğne ile örtüye tutturunuz ve kurumaya bırakınız,
– Ütülenebilecek özellikte olanları tersinden ılık ütü ile ütüleyiniz.

Sentetik Kolalar ve Uygulanması

Kimyasal işlemler sonucu elde edilen sentetik (yapay) kolalar sıvı veya sprey şeklinde satılmaktadır. Uygulanması kolay olması bakımından tercih edilmektedir. Beyaz renkli bütün pamuklu, keten ve sentetik dokumalardan yapılmış eşyaların kolalanmasında kullanılabilir.

Sprey kolalar yakalar için uygundur

Sıvı sentetik kolaların uygulanmasında takip edilecek işlem sırası;
– Kola maddesini bir küvete boşaltınız (tercihe göre istenirse su ilave edebilirsiniz),
– Yıkanmış temiz eşyayı nemli iken kolaya hatırınız,
– Eşyanın kolayı emmesi için birkaç kez alt üst ediniz,
– Eşyayı sıkarak çıkarınız, silkeleyiniz ve kurutunuz,
– Eşyayı tersinden ılık ütü ile ütüleyiniz.

Sprey kolaların uygulanmasında;
– Eşyanın kolalanacak bölümlerini temiz bir örtü üzerine yayınız,
– Kutuyu (içindeki karışımın homojen hale gelmesi için) kuvvetlice sallayınız,
– 40 derecelik açı yapacak şekilde eğimli olarak tuttuğunuz kutunun düğmesine basınız ve kolayı kolalanacak yüzeylere püskürtünüz. Kola maddesinin eşit yayılmadığı durumlarda elle yayabilirsiniz,
– Kolalı sıvının kumaş tarafından emilmesini bekledikten sonra eşyayı tersinden ütüleyiniz,
– Sprey kolaları koyu renkli kumaşlarda kullanmayınız. Eşya üzerinde beyaz lekeler bırakabilir.

“Serbest Kürsü” sayfasına dön