Uzaktan Kumandalı Silahların Atası Goliath

Bu dersle ilgili aradığınız her şey burada!

Moderatör: Tardigrada

Cevapla
Fatih
Genel Yetkili Adayı
Mesajlar: 166
Kayıt: 17 May 2012 18:06
İletişim:

Uzaktan Kumandalı Silahların Atası Goliath

Mesaj gönderen Fatih »

Goliath kelime olarak Hz.Davud'un savaştığı çok uzun ve insanüstü yenilmez bir canavarın ismidir. Hz.Davud kimsenin yenemediği bu Goliath'ı öldürmeyi başarmıştır.

Nazi Almanya'sı, Carl F.W. Borgward'dan minimum 50 kilogram patlayıcı taşıyabilecek küçük ve basit bir prototip geliştirmesini ister.Bremen yan kollu bu otomotiv firması'nın normal araba modellerinin de adı goliath'tır.İstekler doğrultusunda ortaya çıkan model resimde gördüğünüz, SdKfz. 302 askeri kodlu, namı değer Goliath'tır.

Resim

Goliath 60 kilogram patlayıcı taşıyabilmektedir.650 metrelik bir kablo sisteminin bir ucunda Goliath diğer ucunda ise uzaktan kontrol edilebilmesi için elektronik kumandası bulunmaktadır.Askerin tehlikeye girmeden uzaktan kumanda ile mayınları yok etmesi için tasarlanmıştır. 1.2 metre uzunluğunda, 61 cm genişliğinde ve 30 cm boyunda olan bu küçük paletli makine, değişik zamanlarda üzerine konulan 75-100 kg'lık patlayıcı ile sıkı askeri formları bozmak, zırhlı araç,bina veya köprü patlatmak için de kullanılmıştır.

İlk önceleri elektrikli motor kullanmaları yüzünden 3 bin Reichsmarks gibi yüksek maliyetlere çıkıyordu ve farklı,pahalı yedek parçaları ona zorluk çıkarıyordu.Sonraki model olan SdKfz. 303 ise daha basittir zira benzinli motor kullanılmıştır.

Resim

1942 yılında Almanların bulunduğu her cephede Goliath'lar bulunmuştur.Prensip olarak Panzer ve Mühendis ordu birlikleri için geliştirilmiştir.İtalya'da ve özellikle Polonya Bağımsızlık Ordusu'nun 1942 Varşova Ayaklanması ve genel bağımsızlık mücadelelerini kırmak için kullanılmıştır.Hali hazırda zaten az top atarı bulunan Polonya ordusu bunları korumak için Goliath'lara ayrı önlemler almıştır.Hareket halindeki Goliath'ın hedefe varmadan uzaktan kumandaya bağlı olan kablolarını keserek onu savaş dışı bırakıyorlardı.Zaten zırhı da çok zayıf olan Goliath bazen uzaktan bir tank veya top ateşinde hemen patlıyordu.Normandiya Çıkartmasında ise kullanılmak istenen bazı Goliath'lar gelen top ateşleri ile kabloları kopmuş olduğu için savaş dışı kalmıştır.

Sonuç olarak, yavaşlığı,zayıf zırhı,görevini yapmak için kendini de imha etmek zorunda olması, maliyeti ve uzaktan kumanda kabloları dışarıda çok zayıf olduğu için toplamda yaklaşık 7,564 adet üretilen bu askeri araç askeri alanda başarısızlıkla sonuçlanmıştır.Fakat uzaktan kumandalı araç teknolojisinin ise temelini atmıştır.

“Tarih” sayfasına dön