RS232, RS422, RS485 Protokol Nedir?

Diğer konular
Cevapla
quaint
Genel Yetkili Adayı
Mesajlar: 188
Kayıt: 11 Tem 2009 19:46
İletişim:

RS232, RS422, RS485 Protokol Nedir?

Mesaj gönderen quaint »

RS232, RS422, RS485 Protokol Nedir?..

RS232 nin Matrix Profibus hali diyebileceğimiz ve bir okadar kulanılabilir ve esnek yapıya sahip RS485 hakkında bir kaç küçük bilgi…

RS485 Kodlu iletişim sistemi genelde Siemensin kullandığı Profibus sistemidir. Yani Profibus=RS485
Daha basit bir dilde anlatmak gerekirse RS232 Platformunun geliştirilmiş modeli diyebiliriz. RS232 nominal 9600kb hızla çalışır. RS485 ise 12Mb hıza kadar çıkartılabilir. RS232 Max 15 MT kablo kullanılabilir. RS485 te ise 300mt kullanılır daha uzun mesafelerde her 300 mt de veriyoluna Repeater denilen cihazlardan takmak gerekir. Genelde üç kablo kullanılır. RxD, TxD (Receive Data, Transmit data) üçüncü kablo ise elektromanyetik alandan ve istenmeyen sinyallerden etkilenmemesi için ekranlama kablosudur. Ekran alıcıların ve göndericilerin PE yada Ground hatlarına bağlanır. Daha fazla bilgi istersen Profibus olarak arattır. Kolay gelsin.

RS232 : En eski, en basit, en yaygın ve en çok bilinen iletişim protokolüdür. Buna Örnek olarak PC lerde bulunan seri port ünitesi verilebilir.
Maximum iletim mesafesi 15 mt. dir. DB9 isimli konnektörlerle bağlantı yapılır. Maximum veri iletim birimi 9.6Kbps dir.
Pın Şeması

1: carrier detect (cd)
2: receive data (rd)
3: transmit data (td)
4: data terminal ready (dtr)
5: ground (gnd)
6: data set ready (dsr)
7: request to send (rts)
8: clear to send (cts)
9: ring indicator (ri)

en cok 2. 3. ve 5. pinler kullanilir, bazi aygitlar icin diger pinlerin baglanmasina bile gerek yoktur, voltaj referansı lojik 0 icin -3..-25v ; lojik 1 icin +3..+25v dir
1990larda eia-232 olarak yeniden adlandırılmasına ragmen, kimse eia’yi sallamayıp ares232 demeye devam etmiştir.seri cihazların en basit şekilde haberleşmesinde kullanılan standartlardır.

RS422

RS232 ile aynı yapıya sahip ama daha hızlı bitratelerini destekleyen bir iletişim protokolüdür.

RS485 : RS232′nin mesafe yönünden oluşturduğu dezavantajı azaltmak için geliştirilmiş protokoldür.

USB : Kısa mesafe ve hızlı veri iletişimi ile günümüzdeki PC bazlı donanım veya aparat üreten firmaların hemen hemen hepsince desteklenen iletişim protokolüdür.

Açılımı Universal Serial Bus tır. USB 1.1 için Maximum veri iletimi 128 Mbound USB 2.0 için iletim hızı 477 Mboundlara kadar çıkmaktadır.

GPIB : Hızlı ve güvenilir veri iletimi için geliştirilmiş bir iletişim protokolüdür.

general purpose interface bus” kısaltması. hp icadıdır, hp ib olarak da anılır. Ancak günümüzde Endüstriyel otomasyon ve bilgisayar sistemlerinde pek kullanılmamaktadır.

PROFIBUS : Profibus geniş kapsamlı üretim ve proses otomasyonu için tasarlanmış üreticiden bağımsız açık saha bus standartıdır.
Üretici bağımsız oluşu ve açıklığı uluslararası standartlar olan En 50170, EN 50254 ve IEC 61158 üzerine kurulmuştur.
650′ye yakın üyesi bulunan ve birçok araştırma enstitiüsü tarafından desteklen Profibus, farklı üreticilerin cihazları arasında
haberleşme sağlayan ve bunu yaparken herhangi özel bir arabirime ihtiyacı olmayan bir veri yolu olmakla birlikte,

yüksek hızlı kritik uygulamalar veya komplex haberleşme işlemleri gibi kullanım alanlarında yaygın olarak uygulanan bir veri yolu sistemidir. RS485 olarakda adlandırılır.

MODBUS : rs485 uzerinden seri olarak yada tcp ip uzerinden yapilan endustriyel otomasyon haberlesme protokulu. Özellikle otomasyonda elektronik kartların birbiriyle haberleşmesinde kullanılır.

CAN BUS : Bosch firması tarafından geliştirilen (seri) veri yolu sistemi olan Controller Area Network veri yolu sistemi, özellikle otomotiv sektörüne yönelik
akıllı network sensör ve actuatörler için tasarlanmış ve kısa bir zamanda bu çalışmalarda standart hale gelmiştir.
Multi-Master yani bütün CAN noktalarının data iletebildiği ve birkaçınıda eş zamanlı olarak istekte bulunabildiği veri yolu sistemi olan
CANbus sistemi alıcılar arasındaki adreslemeye göre çalışır. Örneğin Canbus Networke bağlı birçok modül birbirinden eşsiz adreslemeyle birlikte öncelikli mesajın iletilmesi şeklinde veri iletir.

Bu veri iletişim protokolu en sık Otomotiv ve Medikal endüstrisinde kullanım alanı bulmaktadır.

DEVICENET : Allen-Bradley tarafından geliştirilen Akıllı sensör ve aktüatorler için tasarlanmış endüstriyel network yapısı olan DEVICENET “Open DeviceNet Vendors Association ” adı verilen üretici bağımsız bir kuruluş tarafından günümüzde gelişimini sürdürmektedir. DEVICENET ile limit switch, fotoelektrik sensör, barkod okuyucu ve motor starterleri gibi düşük seviyeli aygıtlara bağlanılabilir ve PC veya PLC gibi daha üst seviyeli aygıtlarla haberleşme sağlanabilir

FOUNDATION FIELD BUS: Özellikle dağıtılmış proses kontrol uygulamaları için dizayn edilen Fieldbus Foundation (organizasyon) olarak dünyadaki otomasyon sistemlerinde yaklaşık %80 ‘lik bir pazara sahip olan 140 şirketin biraraya gelmesi ile oluşmuştur. Teknolojisi fiziksel katman, haberleşme çatısı ve kullanıcı katmanından meydan gelmektedir.

“Genel” sayfasına dön