İşletim Sistemi İşlevlerinden Dosya ve Klasör Yönetimi

İşletim sistemleri Tanıtım ve Kullanım Rehberi

Moderatör: yashin

Cevapla
Aurora
Site Yöneticisi
Mesajlar: 638
Kayıt: 18 Nis 2010 17:58
İletişim:

İşletim Sistemi İşlevlerinden Dosya ve Klasör Yönetimi

Mesaj gönderen Aurora »

Bilgisayarda bulunan tüm programlar,oyunlar,resimler, bizim hazırladığımız belgeler dosyalar halinde saklanır.Bu dosyaları kendi aralarında gruplamak için klasörler kullanılır.

Sürücü
Dosya ve klasörlerin saklanabileceği fiziksel ortamlardır ve alfabede bulunan harfler ile temsil edilirler. Disket sürücüleri için A,B sabit diskler için C'den başlatarak harddisk sayısında göre ya da bir harddiskin birden fazla diske bölünme sayısına göre C,D,E şeklinde devam ederler. Hafıza kartları Dijital kameralar gibi cihazlar için ise Cd Rom lardan sonraki harfler kullanılır.

Klasör
Dosyaları gruplamak amacıyla kullanılan grup isimleridir.

Dosya
Bilgisayarda yaptığımız her işlem dosyalar aracılığıyla ile yapılmaktadır.Yazdığımız belgeler,hesap tabloları,Resimleri v.b. dosyalarda saklanır.Dosya adı ve uzantısı şeklinde saklanır.Dosya adı en fazla 255 karakter uzunluğunda olabilir.Uzantı ise
genelde 3 harf uzunluğundadır ve dosyanın türüne göre değişik isimler alabilir.Biz dosya uzantısına bakarak o dosyanın hangi programa ait olduğunu anlayabiliriz.

Bazı uzantılar ve açıklamaları.

Exe ==>Uygulama dosyalarıdır.
Bat ==> Toplu iş dosyaları
Txt ==> Metin Belgesi
Bmp==> Resim Dosyası
Jpg ==> Sıkıştırılmış Resim Dosaysı
Doc ==> Microsoft Word Dosyaları
XIC ==> Microsoft Excel Dosyaları
Ppt ==> Microsoft Powerpoint Dosyaları
Zip ==> Sıkıştırılmış Dosyalar
Pdf ==> Belgenin orijinalliğini koruması amacıyla içeriği değiştirmek istenmeyen dosya formatıdır.Ama içinde ki yazı ve resimler başka yerlerde kullanılabilir.

“İşletim sistemleri Tanıtım ve Kullanım Rehberi” sayfasına dön