İstanbul Kışları ile İlgili Tarihten İlginç Anekdotlar

Bu bölümde her türlü hikayeyi paylaşabilir ve okuyabilirsiniz.

Moderatör: Aurora

Cevapla
Fatih
Genel Yetkili Adayı
Mesajlar: 166
Kayıt: 17 May 2012 18:06
İletişim:

İstanbul Kışları ile İlgili Tarihten İlginç Anekdotlar

Mesaj gönderen Fatih »

401 yılında, Bizans İmparatoru Arkadius zamanındaki donma 20 gün sürmüş. 755’teki kışta ise Karadeniz kıyılarının, bütün Haliç’in, hatta Marmara’nın kuzey kesiminin baştan sona buzlarla kaplandığına dair belgeler var.

763 kışında Haliç’in çevresindeki kıyılar 100 adım mesafeye kadar donmuş. Hem de yer yer 30 metre derinliğe kadar. Karadeniz’deki buzlar çözülürken, kütleler kenetlenince Boğaziçi ve Haliç tıkanmış. Dönemin metinlerinde, insanların ve hayvanların Üsküdar’dan Galata’ya yürüdükleri yazıyor.

İstanbul, Osmanlı Devleti zamanında ilk büyük don olayı 9 Şubat 1621’de gerçekleşmiş. Yine Boğaziçi ve Haliç donmuş. İnsanlar çoluk çocuk, yaşlı genç demeden Üsküdar’dan Galata’ya yürümüşler; buzların arasında sıkışıp kalan kayıkların arasından geçerek gidecekleri yerlere ulaşmışlar

1823’te, II. Mahmud padişahken yaşanan dondurucu soğuklarda sadece Haliç değil, şehrin çeşmeleri de donunca halk susuz kalmış.

1929 yılı ise günümüzde yaşayanların hatırlayabileceği en sert kışı İstanbul'a yaşatmış. Önce Şubat ayında Haliç donmuş. Ardından 1 Mart’ta Karadeniz’den Boğaz’a giren büyük buz kütleleri limanın ağzına yığılmış, şehir hattı vapurları çalışamamış

“Hikaye” sayfasına dön